Емоционално и тържествено, благоевградската общественост отбеляза 3 март –

...
          Емоционално и тържествено, благоевградската общественост отбеляза 3 март –
Коментари Харесай

Кметът Илко Стоянов: Заради онези, които дадоха живота си за Свободата, ние сме длъжни да бъдем обединени, единни и силни

          Емоционално и тържествено, благоевградската общност означи 3 март – Национален празник на Република България.  

Кметът на общината Илко Стоянов постави венец и сведе глава в символ на благодарност пред паметната плоча на мястото, на което горноджумайци посрещат войските на Четвърти мариуполски полк, отпред с Майор Павлович Орлински през 1878 година.

Честванията продължиха с празнично шествие, което потегли по ул. „ Трети март “ и стигна до площад „ Македония “.

Там с военни почести бе повдигнат националният байрак. Трибагреникът се извиси над площадното пространство под звуците на химна на Република България.

Със мощни думи кметът на община Благоевград Илко Стоянов се обърна към жителите и гостите на Благоевград. „ Освобождението ни дава извънредно доста! Дава ни опция да живеем в един по-добър и спокоен свят, дава ни вяра! Но и доста ни е взело! Битката за Свободата е лишила човешки животи, на доста от тези, които храбро са се борили и са починали, само че вечно ще живеят в нашите сърца! Хора, като Ботев, Левски, Георги Бенковски, Георги Обретенов, Иларион Драгостинов, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Мите Марков, Георги Измирлиев – Македончето… За тези и още стотици революционери, които са отдали живота си за Освобождението на България – поради тяхната памет сме длъжни да бъдем обединени, единни и смели! Защото, „ Съединението прави силата “, сподели в част от тържественото си слово кметът Стоянов.

С обръщение за съгласие и с апел за мир на площад „ Македония “ бяха пуснати бели гълъби. Те полетяха високо в небето над Благоевград.

По концепция на общинското управление тази година се организира самодейността „ Цвете на всеки незабравим знак за 3 март “. Представители на благоевградски учебни заведения поставиха цветя и сведоха чела пред паметта на тези, които ни завещаха бъдеще.

По време на честванията бе отслужен и молебен за здраве и благополучие за българския народ от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и отци от православен храм „ Въведение Богородично “.

Участие в празненствата взеха и Бригадно командване – Благоевград, Представителен духов оркестър на сухопътните войски на Република България, Национално сдружение „ Традиция “ – клон Благоевград и деца от ФГ „ Бисери “ към ЦЛТРДБ, които извършиха песента „ Хубава си моя горо “.

На събитията участваха още ръководителят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, секретарят на Общината Дейвид Арабаджиев, основният секретар на регионална администрация Стоян Христов, полковник Митко Балтов, шеф на Дирекция „ Култура, спорт и туризъм “ към Община Благоевград Силвия Домозетска, представители на културни и образователни институции, представители на политически партии, чиновници от общинска и регионална администрация, общественици, жители и посетители на града.

Водещи по време на честванията бяха Антон Велев и Яна Стамболиева.

Празничният ден продължава с „ Училище за юнаци “ Инициативата стартира в 11.00 часа на площадката пред Регионален исторически музей – Благоевград. Събитието е проведено от Регионален исторически музей – Благоевград, РК „ Традиция “ Благоевград и Сдружение 14-ти пехотен Македонски полк – Благоевград. Днес всички експозиции на музея ще бъдат налични за гости с безвъзмезден вход.

От 13:45 часа в кино „ Синемакс “ ще бъде прожектиран и филмът „ Ботев “. Продукцията демонстрира незнайни обстоятелства от биографията на огромния стихотворец и бунтовник. Режисьор на кино лентата е Максим Генчев, а в ролята на Христо Ботев влиза артистът Деян Жеков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР